Atenție la oferte care sună "prea bine ca să fie adevarate", pentru că de multe ori pot fi păcăleli majore!
Citește aici care sunt semnele după care îți poți da seama dacă anunțul pe care l-ai găsit este o posibilă fraudă.
În continuare, îți prezentăm poveștile cel mai des folosite de șarlatani pentru a înșela cumpărătorii care sunt în căutarea unei mașini pe internet:
1. Metoda Western Union sau Money Gram
Așa-zișii vânzători se prezintă a fi bunicuțe, divorțate, pensionari sau persoane care lucrează în altă țară și nu mai au nevoie de mașina care se află în România. Pentru a fi credibil, ”proprietarul” îți va propune un loc de întâlnire la jumătate de drum pentru a încheia tranzacția. Motivând că vrea să se asigure că ai banii necesari și nu va fi păcălit să bată drumul degeaba, ”vânzătorul” îți va propune ca cineva în care tu ai încredere să transfere contravaloarea mașinii pe numele tău prin interemediul Western Union sau Money Gram. Pentru a nu ridica suspiciuni din partea ta, ”vânzătorul” nu va folosi cuvântul ”avans” ci mai degrabă ”garanție” și te va asigura că nimeni altcineva nu va avea acces la bani, deoarece sunt depuși pe numele tău iar apoi îți va solicita doar o copie după chitanță sau formularul de transfer. Mai mult decât atât, pentru a te convinge că totul e corect și real și că nu va vinde mașina altcuiva, ”vânzătorul” te va asigura că prietena/soția/fratele va face de asemenea un transfer pe numele lui, ambele sume urmând a fi ridicate de la oficiul poștal din localitatea de întâlnire.
Atenție! ”Vânzătorul” va ridica banii utilizând informațiile confidențiale de pe formular și probabil un act de identitate fals și apoi nu va mai răspunde la e-mail-uri, așadar nu efectua nici un transfer de bani care are la origine această poveste. Se pare că în unele țări nu este nevoie de buletin pentru a ridica banii, codul întreg MTCN de pe formularul de transfer fiind suficient.
Sistemul Western Union poate fi găsit la orice bancă comercială, schimb valutar sau la Poștă.
2. Metoda avansului
Această metodă este des folosită de șarlatani, care pozează în familiști, bătrânei sau persoane care s-au mutat cu serviciul într-o țară unde nu mai pot folosi mașina (de exemplu Anglia sau Irlanda, unde mașinile au volanul pe partea dreaptă).
Imaginile din anunț sunt foarte bine realizate (de cele mai multe ori fiind luate de pe Internet) prețul este deosebit de mic iar mașina se află într-o stare foarte bună. Pe lângă acestea, ”proprietarul” se oferă să îți trimită mașina printr-o companie specializată de transport, împreună cu toate actele necesare încheierii tranzacției. De asemenea, ”proprietarul” îți promite că mașina va sosi în câteva zile și îți va permite să o testezi timp de câteva zile, iar dacă nu ești mulțumit o poți trimite înapoi, cu o simplă mențiune: trebuie să depui un avans în contul firmei specializată pe transporturi de mașini sau într-un cont de PayPal, pentru a demonstra că ești serios și nu te vei răzgândi în privința autoturismului.
Atenție! După ce accepți condițiile și trimiți banii, vei pierde suma respectivă, fără vreo posibilitate de recuperare, întrucât transferul este perfect valid.